Na je vakantie moeite om weer aan de slag te gaan? Hier 3 handige tips!

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 13:51

De vakantie zit er op en dan beginnen alle verplichtingen weer. Je hebt een heerlijke tijd gehad en je hebt weer zin om aan de slag te gaan. Toch valt het zwaar. Hoe kan dat? Mogelijk heb je last van een post-vakantie dip.


Het komt vaak voor dat je na je vakantie moeite hebt om weer aan het werk te gaan. Logisch, want je hebt even zonder alle drukte geleefd en na je vakantie moet je er meteen weer staan. Dit kan heel snel stress veroorzaken: het verschil tussen niks hoeven en ineens weer volop presteren, is natuurlijk niet makkelijk.

 

Dit kan leiden tot moeheid, futloosheid en somberheid. Sommige mensen krijgen er zelfs fysieke klachten van. 

 

TIPS:

 

  1. Neem de tijd om thuis rustig te acclimatiseren


Het is verstandig om niet direct aan het werk te gaan, maar jezelf een aantal dagen rust te gunnen om te wennen aan het idee dat je vakantie voorbij is. Hou het vakantiegevoel even vast tussen de drukte door. Denk bijvoorbeeld aan een boekje lezen, dat lekkere fruitontbijt in de ochtend en die rustgevende avondwandeling. Dit soort kleine momentjes kan je enorm laten ontspannen en zorgt voor een goede balans.

  1. Stel in de eerste week na je vakantie geen hele hoge eisen aan jezelf. 


Gun jezelf ook even de tijd om rustig in te komen. Plan bijvoorbeeld geen lastige taken in de eerste week na je terugkomst en laat je niet verleiden tot te veel overwerken. Zorg er ook voor dat je eventuele vervelende zaken al afhandelt voor je op vakantie gaat. Hierdoor ervaar je minder stress bij thuiskomst. Vakantie is een tijd van bezinning en vooruitblikken. Heb jij met jezelf afgesproken dat je het na je vakantie helemaal anders gaat aanpakken? Je bent van plan op dieet te gaan, je wil drie keer per week sporten en misschien ga je een cursus volgen.

 

Daarnaast wil je vanaf nu ook ieder weekend je familie bezoeken. Geef jezelf een break en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Eén ding tegelijk doen, is meer dan genoeg om te beginnen!

  3.  Prioriteiten stellen


Schrik niet van de hoeveelheid e-mails en/of werk die op je wachten bij terugkomst en laat je er niet door overspoelen. Het werk is doorgegaan tijdens jouw afwezigheid en je hoeft er niet als een gek vol in te gaan, omdat je uitgerust hoort te zijn.

Begin niet waar je het laatst bent gebleven en/of bij je laatste e-mail, je loopt hiermee namelijk het risico dat je de gehele dag achter de feiten aanloopt. Bekijk goed welke taken prioriteit hebben en welke taken je op een later moment kunt uitvoeren.

Kortom: schakel niet meteen in no-time over naar die 6e versnelling. Geef jezelf de tijd om er in te komen en voor je het weet zit je weer in de flow.

 

 

Gelukkig in je werk


Mocht de vakantiedip, ondanks de tips, toch aanhouden? Sta er dan eens bij stil wat jou veel energie kost in plaats van oplevert. Soms is het tijd om de inrichting van je leven structureel te veranderen. Praat hier met mensen in je omgeving. Het kan namelijk ook zijn dat je niet helemaal happy bent in je werk. Je weet dat je iets anders wil, maar dit heb je nog niet helemaal helder.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.